АТАРСКИ ПУТЕВИ У ЧОКОТУ
15.03.2014


У оквиру подршке остваривању активности пољопривредних произвођача у Градској општини Палилула, председник општине, Бобан ЏУНИЋ, са начелником Управе за пољопривреду и развој села, Сашом Стоиљковићем, обишли су село ЧОКОТ.

У овом насељеном месту у току су завршне активности на изградњи планиране деонице атарског пута у дужини од 900м и то на потезу три бреста (450м) и у правцу према Јужној Морави (450м).

Захваљујући подршци Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Управе за пољопривреду и развој села Града Ниша, 6,34 километра атарских путева добила су и насељена места у Градској општини Палилула. Вредност ове инвестиције у општини Палилула, која је након спроведеног тендера отпочела крајем прошле године, износи 4,5 милиона динара. Одобрена средства, изјавио је Саша Стоиљковић, начелник Управе за пољопривреду и развој села  користе се за: машински ископ земље; планирање и ваљање постељице; равњање подлоге; насипање у слоју брдским шљунком (камени агрегат) дебљине 15 цм; разастирање шљунка, ваљање и тампонирање пута.

По речима председника Савета грађана у Чокоту, Мирољуба Ристића, ова инвестицијам осим што ће олакшати обрађивање пољопривредних површина, подстакла је становнике Чокота да увећају засаде под пластеницима на овом потезу. Он је истакао добру сарадњу са председником општине Палилула и захвалио општинској Управи на подршци.

Укупна пољопривредна површина општине Палилула износи 7.4 хектара. Од тога 6.6 хектара су обрадиве површине а 747 су пашњаци. „Стратешким планом развоја“, по речима председника општине Бобана Џунића, као примарни задатак, истакнута је активност на оживљавању села од којих се у будућности очекује да буду основа одрживог развоја општине. На територији општине Палилула се налази 15 села која се наслањају на ужи градски део.  Одржавање и уређење атарских путева је од посебног значаја за развој и унапређење пољопровредне производње.(ЕКОполис, Д.В.)

Галерија слика - Facebook